Cordon Bleu isch äs vo de beliebteste Geriicht in dr Schwiz, wo mit dr Ziit fascht ä Nationalsymbol worde isch. Obwou s Ursprungsland vom Cordon Bleu Frankriich isch, het s in dr Schwiz ä spezielli Bedeitig und wird hüt in viele Schwizer Haushälte und Restaurants serviert.
Geschichte und Härkunft
Dr Name «Cordon Bleu» chunt us em Franzöösische und bedeutet «Blaue Bändel». I dr Ufgang isch das e Ährerzyych für höchschti Ordne gsi, später het me s für besonders tüchtigi Chöche bruucht. Doch s Geriicht, wie me s hüt kennt, isch nit in Frankriich, sondern höchstwarschiinli i dr Schwiz entsta.
Eini säge, s Cordon Bleu si i de 1940er-Johr us dr No gecho, won e Schwizer Choch ufs Mal es schnälls Geriicht wollt mache und das Filet mit Schiinefleisch und Chäs iischlaaget het. Dr Chäs schmilzt so schön inne, und das het schnell gnüssiger Art gmächt, woni üs Zunge zerschmilzt.
S Traditionell Rezäpt
Dr Cordon Bleu wird traditionell us Kalbsfilet gmacht, wo me dunni schnäidet und tüchtig flach schlägt. I dr Mitti chunnt äs Stöck Schiinefleisch und es Chäslädli, won us sämmligä Schwizer Chäs, wie Emmental oder Gruyère, besteit. Denn wird d Filet zuegrollt, dur Muet, Ei und Paniermehl gzioge und goudbraun i dr Panne aagleit.
Der Chäs het bi de Schwizer e spezielle Stellig, wil er guet schmilzt und dr feine, nussige Gschmack het, wo s Geriicht no gschmacksvoller macht. D Schiine isch würzig und sorgt für äs feins Gleichgwicht.
Verschideni Artä vo Cordon Bleu
Nebst dr klassisch Version us Kalbfleisch git s au verschideni ander Varianti. Villi Schwizer Chöch wechsle s Kalbfleisch mit Poulet oder Schwein us. Zunder gibt s au vegetariischi Variante, wo d Füllig us Gmües wie Aubergine oder Zuchetti isch.
I Restaurants git s meh eleganti Versione mit extra Ingrediente, wie Pilz oder Chrüder, won dr Chäs- und Schiinekombination ergänze. D’Schwiiz liibet d Vielfalt, drum git s mängisch überraschendi Kombinatione bim Cordon Bleu.
So wirds serviert
Me serviirt s Cordon Bleu gern mit härzhaften Beilagen, wo guet zum griich gspicktä Fleisch passet. Schwizer Röschti oder Herdöpfelstock sind besonders beliebt, manchmal au Pommes Frites oder Salat derzue. S frischi Gmües macht das Geriicht no chli leichter.
Schlusswort
S Cordon Bleu isch e wahri Schwizer Tradition worde, won mit sinere Einfachheit und Zartheit d Schwiizer und Chöch us dr ganze Wält entzückt. Es isch e Mischung us Zärtlechkeit, Schmelz und Knusprigkeit – äch e Klassiker, wo nit us dr Mode chunt.